Raste broj novozaraženih koronavirusom. U protekla 24 sata prijavljena su najmanje 402 nova slučaja zaraze. Preminulo je 17 osoba. Samo u Kantonu Sarajevo, od 713 testiranih – registrovano je 147 pozitivnih na koronavirus. Epidemiolozi upozoravaju da je ublažavanje mjera jedan od glavnih razloga pogoršanja epidemiološke situacije.

U posljednjih desetak dana evidentan je i blagi porast broja novozaraženih slučajeva u Kantonu Sarajevo, te su registrovani i prvi slučajevi pozitivnih pacijenta na novi soj koronavirusa, tzv. britanski soj.

HARIS VRANIĆ, ministar zdravstva Kantona Sarajevo

“Mi ćemo na Kriznom štabu sačekati još par dana da vidimo da li ta krivulja stvarno ide uzlaznom putanjom i onda ćemo morati preduzeti adekvatne epidemiološke mjere, odnosno vjerovatno ćemo ići na pojačavanje restriktivnih mjera na Kantonu Sarajevo.”

Ublažavanje epidemioloških mjera jedan je od razloga pogoršanja epidemiološkog stanja, odnosno povećanja broja oboljelih, a samim tim i dodatno opterećenje zdravstvenog sistema, kažu epidemiolozi.

EDNAN DRLJEVIĆ, infektolog

“Ako se neki soj brže širi, a definitivno se ovaj soj brže širi, teže ga je kontrolisati i onda geometrijskom progresijom raste broj oboljelih. Tako da imamo puno veći broj oboljelih, samim tim imamo i puno veći broj teško oboljelih, odnosno teže oboljelih i imamo veći pritisak na zdravstveni sistem.”

U Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kantona Sarajevo kažu da je u januaru zabilježeno 1.427 pozitivnih slučajeva, dok je do 14. februara evidentirano 607 novooboljelih.

ARMAN ŠARKIĆ, glasnogovornik Doma zdravlja KS

“Prema našim statistikama koje ima Dom zdravlja KS, dakle ograđujem se od ostatka, to je nekih 18 – 20 posto. Znači rast jeste, drastičan nije. Mjesec je sezonske gripe, mi zaboravljamo na tu činjenicu. Februar zna biti najkritičniji, a ponekad i mart. Ovaj narod mora da zadrži dobru mentalnu strukturu i mi svi zajedno moramo pomoći da ovaj narod zadrži jedno kolektivno mentalno zdravlje.”

Pitali smo građane šta misle o povećanom broju zaraženih.

“Moje mišljenje je da je to sve farsa.”
“Ne znam. Ja vjerujem da ima taj virus, ali kako i zašto se ovako prenosi i na koga, to mi je sve pod sumnjom.”
“Možda da istraumiraju narod. Možda da prodaju, što su nabavili, vitamina.”

Iz Kriznih štabova ponovo upozoravaju građane da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera, smanje kontakte sa starijim osobama i hroničnim bolesnicima do vakcinacije, za koju niko ne zna kada će početi.