Za podsticaje u saniranju posljedica virusa korona, koji su mahom uzrokovani zabranom rada, Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo prijavilo se 6.000 privrednika, a u prvoj polovini juna trebala bi da počne raspodjela novca onima koji ispunjavaju kriterijume, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo (KS).

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je 30. aprila javne pozive za sprovođenje 21 miliona KM pomoći za sanaciju negativnih posljedica pandemije u oblasti privrede.

Javni pozivi zatvoreni su 15. maja, a na adresu Ministarstva pristiglo je više od 1.000 prijava na javni poziv za odobravanje finansiranja pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu neto platu u Federaciji BiH za period trajanja zabrane obavljanja djelatnosti, te više od 5.000 prijava na javni poziv za odobravanje finansiranja cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plate u FBiH za mart i april ove godine.

Kantonalni ministar privrede Adnan Delić rekao je da je stručni tim za unos i obradu podataka pristiglih prijava do sada obradio oko 50 odsto predmeta.

“Već u narednih 15 dana očekuju se preliminirani rezultati ovih javnih poziva”, istakao je Delić.