Ukoliko Ministarstvo zdravstva KS i Zavod zdravstvenog osiguranja KS ne iznađu potrebna materijalna sredstva za potpisivanje Kolektivnog ugovora zdravstveni radnici će se u četvrtak, 10.juna, okupiti na mirnim protestima ispred Vlade Kantona Sarajevo, a u ponedjeljak, 14.juna, obustaviti rad i proces vakcinacije, odlučeno je nakon hitne sjednice Glavnog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu Kantona Sarajevo – Javna ustanova Domovi zdravlja.

Iz kantonalnog ministarstva zdravstva obećano im je da će izaći potrebna materijalna sredstva,međutim nakon hitne sjednice Glavnog odbora.

Jasmin Avdović iz Sindikata zaposlenih u zdravstvu Kantona Sarajevo – Javna ustanova Domovi zdravlja, najavio je da će se u ponedjeljak, 7.juna, sastati i s predstavnicima Sindikata Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo i Sindikata medicine i stomatologije kako bi finalizirali dogovor o zajedničkoj saradnji i narednim koracima ukoliko ne dođe do potpisivanja Kolektivnog ugovora.

“Glavni odbor je zaključio da u četvrtak,10.6. održi protestni skup u skladu sa epidemiološkim mjerama i u sljedeći ponedjeljak,14.6. ide zvanično obustava rada u zdravstvu,koja je temeljena u činjenici da štrajk nikada nije ni prekinut i to ne moramo više nikom najavljivati. Svim našim osnovnim sindikalnim jedinicama,organizacijama će biti dostavljen spisak usluga koje se pružaju kao obavezne, dok će za sve ostalo uključujući vjerovatno i process vakcinacije biti stopirano”, istakao je Avdović.

On je dodao da radnici više nikome ne vjeruju.

“Činjenica je da mi nakon 22 mjeseca štrajka i nakon 28 mjeseci ukupne agonije, tri promijenjene Vlade i ne znam više ni kojeg broja ministara zdravstva i predstavnika vlasti Kantona Sarajevo ne vjerujemo nikome.Tako da, ukoliko je istina da će oni tražiti taj milion neka nastave tražiti a mi ćemo nastaviti sa onim što smo već obećali našem članstvu jer naše članstvo je ogorčeno,svi radnici u zdravstvu su,malo je reći,nezadovoljni i ogorčeni. Mi imamo obavezu obzirom da smo najavili u slučaju nepostizanja dogovora pokrenuti te mjere koje su bile na čekanju jer iako smo u štrajku 22 mjeseca usluge su se ipak pruužale. U skladu sa tim obećanjem koje smo dali članstvu trebamo samo provesti pripreme kako bi članstvo zaštitili od mobinga i opstruiranja štrajka. Odlučeno je ipak, da se nastavak štrajka ne desi sada u ponedjeljak već 14.juna a u četvrtak će biti organizovan protestni skup pred zgradom Vlade”, rekao je on.

Radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo do sada su tri puta protestovali ispred zgrade kantonalne Vlade, jer 22 mjeseca čekaju zaključenje Kolektivnog ugovora.