Povodom četvrte godišnjice smrti Fidela Castra, na Kubi je nizom komemoracija odana počast revolucionarnom lideru koji je na čelu te zemlje bio skoro pola stoljeća.

Vođa borbe za oslobađanje Kube od uticaja stranih sila, Castro je u 91. godini preminuo na današnji dan 2016. godine.

“Fidel Castro je postao heroj potlačenih naroda u svijetu predvodeći izvanredan internacionalizam i solidarnost Kube“, kazao je ambasador Kube u Ankari Luis Alberto Amaros Nunez.

Amaros je kazao da se Fidela Castra sjećaju svi ljudi koji poštuju njegov lik i djelo.

“Svi se narodi svijeta koji vole mir i pravdu danas podsjećaju na Fidelove ideje. Svi koji forsiraju i šire solidarnost kako bi se COVID-19 obuzdao, umjesto da se ponašaju s egoizmom i okrutnošću, sljedbenici su Fidela. Svi koji se suprotstavljaju eksploataciji i hegemonijskim zlouporabama imperijalizma su sljedbenici Fidela. Svi koji se bore za bolji svijet razmišljaju o Fidelu“, kazao je ambasador Amaros.

Kuba je u jeku pandemije COVID-19 u više zemalja svijeta poslala 3.700 ljekara i medicinskih sestara kako bi pomogla u borbi protiv koronavirusa, a ambasador Amaros je kazao da je taj potez u skladu sa izjavom koju je Fidel Castro dao 2003. godine kada je kazao da Kuba u svijet može slati ljekare, a ne bombe i pametno oružje.