Kuba će sutra od Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) zatražiti odobrenje za tri vakcine protiv Covid 19, saopšteno je danas iz korporacije “Biokubafarma”, koja je proizvođač tih preparata.

Direktor odjeljenja za istraživanje i razvoj u “Biokubafarmi” Rolando Perez Rodrigez dao je izjavu tokom razgovora na državnoj televiziji pred početak kampanje vakcinacije, čiji je cilj imunizacija više od 90 odsto stanovništva do novembra.

“Već je bilo razmjene određenih informacija između Havane i kancelarije u Ženevi. Sada počinje procedura i razmjena radi procjene dostavljene dokumentacije”, naglasio je Rodrigez.

Kuba trenutno velikom brzinom vrši vakcinaciju svog stanovništva sa lokalnim dozama vakcina “abdala”, “soberana dva” i “soberana plus”, koje su odobrene za hitnu upotrebu usljed širenja delta soja virusa korona.

Kuba jedina u regionu radi na razvoju vakcine protiv virusa korona.

Prema rezultatima istraživanja, efikasnost kubanske vakcine je iznad 90 odsto i nakon imunizacije u znatnoj mjeri se smanjuje prenošenje, težina oboljenja i smrtnost, mada kritičari tvrde da ti rezultati moraju proći i nezavisnu provjeru.

Zvaničnik kubanskog Ministarstva zdravlja Marija Elena Soto rekla je da će kampanja vakcinacije obuhvatiti i djecu do dvije godine širom Kube.