Kulturna scena u 2020. godini osjetno je promijenjena. Brojni festivali, manifestacije i susreti otkazani su zbog pandemije koronavirusa. Ipak, bilo je događaja, bilo je borbe kulturnjaka da opstanu, a bilo je i novih dometa u kulturi potpomognutih tehnološkim mogućnostima današnjeg vremena.

Kulturno-umjetnička scena uveliko je promijenjena u posljednjih 12 mjeseci. Najveći kulturni događaji u cijelom svijetu otkazivani su po prvi put u istoriji. Niko nije bio pripremljen na ono što nas je snašlo, a u Bosni i Hercegovini je to posebno osjetno. Kod nas kultura i u najboljim okolnostima nije prioritet onima koji su na vlasti, a sada uz sve nedaće sa pandemijom, pokazalo se koliko je naša politika nespremna da se pobrine za svoju kulturu, tradiciju, baštinu.

TEŠKA GODINA ZA BH. KULTURU

Godina je počela uobičajeno, kada je kulturna scena u pitanju. Sarajevska zima sa učesnicima iz 36 zemalja, premijere i praizvedbe u pozorištima širom BiH, te obilježavanja jubileja kulturnih ustanova i nacionalnih društava obilježili su prve mjesece godine, prije potpunog lokdowna. Tradicionalni Festivali većinom su održavani onlajn, ali to nam nije uskratilo užitak gledanja filmova, predstava, koncerata ili promocija knjiga. Festivali pozorišta u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Jajcu, Brčkom, Istočnom Sarajevu, Dani poezije, Sarajevo film festival pokazali su nam novi način uživanja u kulturi, iz udobnosti svog doma.

NOVI NAČIN UŽIVANJA U KULTURNIM SADRŽAJIMA

Iako je gotovo cijela godina bila u znaku pandemije, zdravlja i politike… bilo je svijetlih primjera koji su uspjeli održati na životu kulturnu scenu BiH. A čak i nekih događaja zbog kojih ćemo se posebno rado prisjećati 2020. godine. Među takvim događajima zasigurno je otvorenje obnovljenog Muzeja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

U 2020. godini Sarajevo je dobilo i novi muzej, Muzej iluzija, urađen po uzoru na slične muzeje u evropskim metropolama. Likovna umjetnost imala je blještavih momenata u proteklih 12 mjeseci. Velike izložbe predstavili su Džeko Hodžić, Mevludin Ekmečić, Izet Alečković…

ZNAČAJNI DOGAĐAJI I U VANREDNIM OKOLNOSTIMA

Jedan od zasigurno najznačajnijih likovnih događaja priredio nam je Historijski muzej BiH. Izložba Zagrljaji Safeta Zeca, iako je otvorena u novembru 2019, obilježila je i 2020. godinu jer je zbog interesa posjetilaca ostala otvorena sve do juna, a potom je predstavljena u Muzeju Hercegovine u Trebinju. Safet Zec priredio je veliku izložbu i u Srebrenici. U julu, na 25. godišnjicu genocida, otvorena je izložba radova iz ciklusa Egzodus. Sjećanje na 11. juli 1995. obilježila je i fondacija Mersad Berber, velikom izložbom njegovih radova u Umjetničkoj galeriji BiH.

Svakako među značajnijim događajima godine treba istaknuti novi film Jasmile Žbanić “Quo vadis Aida”, posvećen srebreničkom genocidu. Film je svjetsku premijeru imao u Veneciji, u glavnoj takmičarskoj selekciji, a nakon toga nastavio je festivalski život nižući brojne nagrade za film, režiju i glumce. Bosanskohercegovačka premijera filma održana je u Srebrenici.

Neki događaji, poput Sarajevskih večeri muzike, Mostarskog proljeća, Interbifepa, Dana Zaima Muzaferije i Bookstana organizirali su i programe uživo, uz ograničen broj posjetilaca.

Nažalost u 2020. godini izgubili smo velike i drage umjetnike i kulturne radnike.

Kulturna scena naše zemlje opstala je i u ovim vanrednim okolnostima, ali ne zahvaljujući sistemskoj brizi odgovornih. Očuvali su je potplaćeni i zanemareni kulturnjaci boreći se svim silama da održe kontinuitet manifestacija i ponude malo vedrine u ovim sumornim vremenima.