Bajramski običaji u svim dijelovima Bosne i Hercegovine uglavnom su isti. Posjećuje se rodbina, druži sa sa prijateljima, a kada je Kurban bajram tu je i obaveza prinošenja žrtve. Neizostavan dio Bajrama u Bosni i Hercegovini je i baklava. Naravno, tako je i u Travniku, gdje je boravio naš kolega Amir Džidić.

Travnik je jedan od najstarijih gradova u Bosni i Hercegovini, pa zbog toga i ne čudi što su brojne, pa i bajramske tradicije krenule upravo iz ovoga grada…

Jedna od tih tradicija svakako je i bajramska baklava. U Travniku ovu poslasticu, pričaju nam Džemail Ibranović i Mustafa Indžić, zovu i kolač sa hiljadu majstora.

“Pođeš od zrna koje treba posijati, pripremit zemlju da to nikne. Kad izraste poženješ, pa valja samljet. Dobiješ brašno, imaš jedan dio za baklavu. Hajd dalje, sad treba šećer. Isto tako za šećer. Orah. Koliko je ljudi uključeno u čitav taj proces? A Bajram ne može bez baklave. Ne može, jer je to udarni pečat”, kaže Džemail Ibranović.

Vjerska obaveza muslimana za ovaj Bajram je i kurban, odnosno prinošenje žrtve u ime Boga. Sam pristup ovoj tradiciji tokom godina se mijenjao. Uslovi u kojima sada živimo jednostavno ne dozvoljavaju da se kurbanu posvetimo na način kako je to nekada bilo. U Travnik, prisjećaju se naši sagovornici, stočari su kurbane dovodili uoči Bajrama i prodavali ih baš u neposrednoj blizini Šarene džamije.

“Kurbani su se vodili kućama, ove džematlije koje su klali kurbane, jer su uslovi bili takvi, znači svi smo mi stanovali uglavnom u porodičnim kućama, koje su imale i avlije i magaze i bašće”, priča Mustafa Indžić.

Bajram je takođe blagdan kojem se posebno raduju djeca. I u Travniku se ova tradicija poštuje.

“Imamo tu ove već ustaljene tradicionalne običaje kao što je da se djeca bude rano ujutru da bi mogla otići na Bajram namaz, da djeca očekuju onu bajram banku”, kaže Ahmed Adilović, muftija travnički.

Djeca vode glavnu riječ i prilikom podjele kurbana. Ta tradicija im je takođe prilika ne samo da dodatno popune bajram banku, nego i da se idući od kuće do kuće druže i razmjenjuju bajramske utiske.