Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je danas da se on i saveznici iz Istočne Evrope zalažu da EU prilagodi način distribucije vakcina protiv kovida 19 nakon pritužbi o neravnomjernosti u tom pogledu.

Kurc i lideri Bugarske, Češke, Slovenije, Letonije i Hrvatske pisali su prošle sedmice šefovima Evropske komisije i Vijeća Evrope, ističući da se distribucija ne odvija u skladu sa populacijama članica kao što je bilo dogovoreno.

Protivnici Kurca optužili su ga da pokušava da prebaci krivicu sa svoje vlade za relativno spor tempo vakcinacije.

EU ima mehanizam za preraspodjelu doza koje preostanu kada drugi ne preuzmu svoj cijeli proporcionalni dio, a Komisija je saopštila da je na članicama da odluče da li žele da se vrate metodi koja se strogo zasniva na populaciji.

“Potrebno je razviti mehanizam korekcije”, rekao je Kurc na konferenciji za novinare sa svojim bugarskim, češkim i slovenačkim kolegama nakon sastanka kojem su se lideri Hrvatske i Letonije pridružili video-vezom.

On je dodao da predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel rade “na pronalaženju rješenja”.

Bugarska i Letonija dale su prvu dozu vakcine najmanjem dijelu svoje odrasle populacije koji iznosi po 4,1 odsto, navodi se u izvještaju Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Na Malti je taj broj 14,9 odsto, a u Austriji 7,8 odsto.