Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da zahtjev za opoziv Vlade nema nikakve veze ni sa sankcijama, ni sa povlačenjem trupa SAD, već sa “jednim gotovim sporazumom za razmjenu teritorija izmedju Kosova i Srbije”.

“Ova predsjednička trgovina zahtijeva pad Vlade. Predsjednička trgovina sa Vladom koju ja vodim je nemoguća. Pokušao je (Tači) da proglasi vanredno stanje, zašto je nije proglasio. Otišao je u Bijelu kuću da postigne sporazum, zašto ga nije uradio. Sa mnom kao premijerom i sa ovom vladom se ne može proglasiti vanredno stanje dok se ne stvori vanredno stanje i nema sporazuma ni u Bijeloj, niti Zelenoj niti Crvenoj kući za razmjenu teritorija između Kosova i Srbije. Zato je potrebno smijeniti ovu vladu, da se ja trebam ukloniti kako bi se otvorio put i proglašavanju vanrednog stanja i istovremeno i one predjsedničke trgovine o razmjeni teritorija”, kazao je Kurti.

On je rekao da je više nego ikada ubijeđen da postoji gotov sporazum.

“To mi je potvrdio i predsjednik sa sastanku koji sam imao sa njim. On mi je na sastanku sa njim tri puta ponovio ‘ukini taksu i idemo zajedno u Vašington da postignemo sporazum i skinemo zauvijek Srbiju sa vrata’. Ovi prethodni premijeri su imenovani ministri, jedino smo ja i ti izabrani od naroda. Ja i ti ćemo završiti ovaj posao”, kazao je Kurti.

“Znači nije ideja da se ukine taksa da bi počeo dijalog. Ideja je da se ukine tarifa da bi se sporazum potpisao. Naravno takve predsjedničke trgovine štetne za Kosovo ne mogu mene imati za saradnika i dok sam na funkciji premijera one nisu moguće”, kazao je Kurti.

Rekao je da je tokom prošle nedelje bilo pokušaja puča na Kosovu.

“Vjerovali ili ne, ja sam danas zadovoljan da nije proglašeno vanredno stanje. Prije nedelju dana je bilo pokušaja državnog udara u Republici Kosovo. Izaći će transkripti sastanka Vijeća sigurnosti. Bilo je pokušaja puča, zaustavili smo ga. To je naš uspjeh”, kazao je on.

Podvukao je da nije kao ostali premijeri.

“Ova stolica je u funkciju nečega drugog, dok je ranije bila u funkciji nečega sasvim drugog”, kazao je Kurti.