Premijer Kosova Albin Kurti sastao se s Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, a glavna tema sastanak bio je “napredak procesa dijaloga u Briselu, između Kosova i Srbije, kao i naredni koraci u procesu”.

Kurti je ponovio da je u dijalogu Kosovo ravnopravna strana, a ne tema, da se realnost mora prihvatiti i da se mora biti na usluzi građanima Srbije i Kosova, kroz stabilan i primjenjiv sporazum, koji se fokusira na međusobno priznavanje.

Razgovaralo se i o odnosima između Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana. Kurti je potvrdio posvećenost Kosova agendi EU i evropskoj perspektivi regiona.

Kako je ranije saopšteno iz Kancelarije EU na Kosovu, specijalni predstavnik Lajčak tokom posete Kosovu, od 15. do 17. septembra, sastaće se s političkim liderima, parlamentarcima, međunarodnom zajednicom, predstavnicima poslovne zajednice i medija, kao i sa mladima.

Lajčak planira da razgovara o trenutnom stanju implementacije sporazuma o Dijalogu i o napretku u pregovorima o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji.