Kosovski zvaničnici koji su juče u Minhenu potpisali sporazum o obnovi saobraćajnih veza između Beograda i Prištine, nisu imali odobrenje nove vlade, izjavio je novi kosovski premijer Albin Kurti.

Kako je rekao, dva sporazuma su potpisali zvaničnici koje je ovlastio bivši ministar Pal Lekaj i cijeli pregovarački proces je obavljen prije početka rada nove vlade.

“Stoga ovi zvaničnici nisu dobili ovlasti nove vlade za pregovaranje ili potpisivanje sporazuma. Štaviše, ni tekst sporazuma nije predstavljen ni javnosti niti Vladi”, napisao je Kurti na svom Facebook profilu.

Kurti nije naveo hoće li se nova vlada pridržavati navedenog sporazuma. Dodao je kako je u cijelom procesu najvažnija transparentnost.

“Iako su sve veze i unaprjeđenje infrastrukturnih standarda od presudnog značaja za razvoj naših zemalja i dio evropske vizije za regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose, ipak je vrlo važno da proces bude transparentan, rezultat istinskih pregovora i potpuno u skladu sa suverenitetom i zakonima zemlje, ekonomskim prioritetima i u skladu s obavezama proisteklim iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”, poručio je Kurti.

Sporazumom koji je potpisan na bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu predviđena je uspostava željezničkog saobraćaja između Beograda i Prištine, te završetak gradnje autoputa između ta dva grada. To je bio prvi dogovor Kosova i Srbije poslije 14 mjeseci, nakon što je dijalog o normalizaciji odnosa dviju strana blokiran u novembru 2018. godine kada je Kosovo uvelo carine od 100 posto na proizvode iz Srbije i BiH.