Stanovnici austrijske pokrajine Tirol morat će od petka imati negativan test na koronavirus da bi mogli putovati izvan pokrajine, izjavio je kancelar Sebastian Kurz.

Približno 290 slučajeva novog, zaraznijeg, južnoafričkog soja virusa potvrđeno je u Tirolu, a više od 120 tih slučajeva je aktivno, rekao je on, izvještava AP.

Ti slučajevi su koncentrirani u okrugu Schwaz, istočno od Insbruka, i predstavljaju najveće žarište tog soja koronavirusa u Europskoj uniji.

Austrijske vlasti su u ponedjeljak upozorile Austrijance da ne putuju u Tirol, popularnu skijašku oblast koja graniči s Njemačkom, Italijom i Švicarskom.

Vlasti Tirola su se odupirale restrikcijama, ali su u ponedjeljak donijele niz mjera, koje uključuju više policijskih kontrola nošenja maski i fizičkog distanciranja i obavezan negativan antigen test prije korištenja žičare ili ski-lifta.

U Austriji su ponovno otvorene škole, prodavnice, frizerski saloni, muzeji i zoološki vrtovi, poslije gotovo šestotjednog zaključavanja.

Policija će, uz podršku vojske, nadgledati provođenje novih propisa na putevima, rekao je Kurz i pozvao vlasti Tirola da djeluju da se taj soj virusa ne širi dalje unutar pokrajine.

Ukazao je na preliminarne rezultate male studije koja je pokazala da je cjepivo AstraZenece i Oxforde, jedno od tri koja su odobrena u EU, samo minimalno efikasno protiv blagih do umjerenih slučajeva COVID-19 izazvanih južnoafričkim sojem.

“To je veliki problem, jer gotovo 50 posto injekcija koje će nam stići do ljeta su AstraZeneca. Tako da moramo uraditi sve što možemo da spriječimo širenje ovog modificiranog soja“, rekao je Kurz.

“Ako se mutacija kao što je ta južnoafrička bude širila brzo i snažno, to će koštati mnogo ljudi njihovih života i put ka normalnosti će ponovno biti mjesecima odgođen“, kazao je austrijski kancelar.