Džared Kušner, zet i viši savjetnik američkog predsjednika Donalda Trampa posjetit će ove sedmice Saudijsku Arabiju i Katar u pokušaju daljnjih diplomatskih dogovora u regiji prije napuštanja Bijele kuće, izvijestili su mediji.

Posjeta će se usredotočiti na rješavanje spora između Katara i saveza koji predvodi Saudijska Arabija, izvijestio je Vol Strit Žurnal, ali brojna pitanja mogla bi biti na dnevnom redu.

Njegovo putovanje dolazi nekoliko dana nakon atentata na iranskog nuklearnog naučnika za koji je okrivljen Izrael, pojačavajući napetosti u regiji, prenosi AFP.

Putovanje Kušnera dolazi i dok sat otkucava Trampovo vrijeme na funkciji, do 20.januara kada bi izabrani predsjednik Džo Bajden trebao položiti zakletvu.

Kušner je tražio razne dogovore u regiji arapskih zemalja.

Posljednjih mjeseci Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati najavili su normalizacijske ugovore s Izraelom prema takozvanom Abrahamovom sporazumu, iza kojeg je Bijela kuća koju zastupa Kušner.

Sudan se također načelno složio da normalizira veze s Izraelom.

Međusobna zabrinutost zbog Irana postupno je zbližavala Izrael i zaljevske države, uz američko poticanje, a 23. novembra bilo je izvještaja da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu održao tajne razgovore u Saudijskoj Arabiji.

Izraelski mediji potakli su nagađanja da se Izrael možda približava normalizaciji veza s najvećom zaljevskom silom.

Rijad je, međutim, porekao da se dogodio sastanak Netanjahua i princa Mohameda.

Saudijska Arabija javno je insistirala da će se držati desetljećima starog stava Arapske lige da nema veze s Izraelom dok ne postigne mirovni sporazum s Palestincima.

Saudijska Arabija, UAE, Egipat i Bahrein uveli su Kataru zračni, pomorski i kopneni embargo od juna 2017. zbog njihovog insistiranja da je Doha preblizu Iranu i radikalnim grupama. Katar negira optužbe.