Lejla Kusturica, član fondacije Atelje za društvene promjene – ACT za BHRT je rekla da je sastanak sa Vladom Federacije BiH ocijenjen kao značajan jer ih približio zabrani izgradnji malih hidrocentrala, ali da je sve još uvijek na nivou obećanja

“Sastanak je ocijenjen kao značajan jer nas je približio našem konačnom cilju, a to je zabrana izgradnje malih hidocentrala. Mi smo očekivali da ćemo čuti rješenja, međutim, mi smo ponudili rješenja koja smatramo da su provodljiva u što skorijem roku na nivou Vlade. Važno nam je da što hitnije djelujemo jer se rijeke betoniraju, postavljaju se cijevi. Zato smo predložili Vladi da donese izmjene pravilnika i uredbi koje bi usporile i demotivisale investitora da traže dozvole za gradnju”, rekla je Kusturica za emisiju “BHT1 uživo” i dodala da je od Vlade takođe traženo da se ukinu subvencije za izgradnju malih hidrocentrala.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH juče je odbio Deklaraciju o zaštiti rijeka iako je Predstavnički dom PSBiH još u junu izglasao, ali po riječima Kusturice, njihova borba za zabranu malih hidrocentrala tu ipak neće stati.

“Mi nastavljamo dalje, zahtijevamo od Vlade da učini ono što je obećala, a to je da na nivou dokumenata i akata što hitnije izmijeni regulativu da bi se onemogućila postojeća gradnja”, naglasila je Kusturica.

Ona je dodala da je sve još uvijek na nivou razgovora i obećanja.

“Ja ću vjerovati u obećano kada to postane pravosnažno”, jasna je Kusturica.

Ona objašnjava da je borba za očuvanje rijeka borba za život.

“Ljudi su spremi dati život za rijeku jer ne vide život bez rijeke. Jedna mještanka u dolini Neretvice je rekla da dođu i da ih pobiju, jer su im uzeli sve. Stalno je ponavljala da je grehota to što se radi”, rekla je Kusturica.

Za kraj razgovora Kusturica je naglasila da su budućnost zaštićene rijeke, pretvorene u parkove prirode, eko turitam, bez malih hidrocentrala.