Indeks kvaliteta zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovin u centru grada odnosno na mjernoj stanici Ambasada SAD-a iznosi 228 (jutros 310) i veoma je nezdrav.

Vrijednost PM 2,5 čestica na toj mjernoj stanici iznosi 231, a radi se o česticama koje nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva – uglja, drugih čvrstih goriva, iz auspuha motornih vozila itd.

Pošto su vrlo male i lagane, te čestice imaju tendenciju da ostaju duže u vazduhu nego teže čestice što povećava šanse da ljudsko tijelo ili životinja udahne te čestice u pluća.

Vrijednost čestica PM10 jutros u 7.00 sati iznosila je 130 i to izmjerena na mjernoj stanici Otoka, dok je na mjernoj stanici Bjelave izmjereno 166.

Na mjernoj stanici Bjelave indeks kvaliteta zraka jutros je iznosio 194, odnosno nezdrav je kao i na mjernoj stanici Otoka gdje je iznosio 190.

Zbog navedene situacije u vezi sa kvalitetom zraka upozorava se na moguće pojave pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Elma Pošković-Bajraktarević, specijalista za epidemiologiju u Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo kaže kako se za rizične grupe stanovništva-djecu, starije i bolesne ne preporučuje da izlaze vani, a naročito ujutro i navečer, kada su najveće koncentracije zagađenja:

“Sada je na snazi epizoda “Uzbuna”, pa je preporuka za zdravo stanovništvo da smanje kretanje i koriste zaštitne maske sa duplim filterima, da izbjegavaju bilo kakve fizičke napore prilikom kojih bi došlo do udisanja zraka na usta, da hronični bolesnici koriste svoje terapije,a ukoliko dođe do pogoršanja osnovnih simptoma, da se obavezno jave svom ljekaru””.

Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).