Prema podacima Ekoakcije zrak u nekoliko mjesta u našoj zemlji jutros je “Nezdrav”. Negdje je to više a negdje manje izraženo. Najgore je Ilijašu, Visokom, Gračanici,Tuzli, Živinicama.

Podaci od 8:00

U Ilijašu , Visokom i Gračanici zrak je ocijenjen kao Vrlo nezdrav.

Kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva!

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani, stoji na stranici Ekoakcije za ova mjesta.

U Lukavcu, Tuzli, Zenici i Živinicama zrak je Nezdrav.

Moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. trebali bi izbjegavati i svi ostali.

U Sarajevu, Goraždu i Jajcu zrak je Nezdrav za osjetljive grupe.

Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.