Kvalitet zraka danas je loš i nezdrav na skoro svim mjernim mjestima u Federaciji BiH. Izuzetak su Goražde i pozadinska stanica na Ivan-Sedlu. Najlošiji kvalitet zraka je u Visokom, Zenici i Tuzli, gdje su zabilježene visoke koncentracije lebdećih čestica i sumpor dioksida.

U Sarajevu, Ilijašu, Lukavcu i Jajcu koncentracije sumpor dioksida su niže od propisanih graničnih vrijednosti, ali su zato koncentracije lebdećih čestica visoke.

Mjerenja na stanicama jutros ne pokazuju nikakave bitne razlike u odnosu na jučerašnje trendove i vrijednosti – kvalitet zraka je loš, s potencijalnim negativnim efektima na zdravlje građana.

Nepovoljna meteorološka slika će se zadržati do subote u većem dijelu centralne i sjeverne Bosne. Na području Tuzlanskog kantona sutra su moguća lokalna osciliranja i kratkotrajni padovi koncentracija.

Područje zapadne Bosne i cijele Hercegovine generalno imaju povoljnije meteorološke uvjete s aspekta uticaja na kvalitet zraka i znatno manji broj izvora emisije zagađujućih materija. Na tom području je očekivan čistiji zrak, ali nema mjerenja koja će to potvrditi, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.