Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je danas da su ovonedjeljni razgovori dvije strane na nivou eksperata bili “produktivni i konstruktivni” i da očekuje novu rundu uskoro.

“Ovonedjeljni politički razgovori na nivou eksperata o nestalim i raseljenim bili su produktivni i konstruktivni. Radujem se skoroj sljedećoj rundi ekspertskih razgovora dijaloga Beograd-Priština”, napisao je Lajčak u Tviter poruci.

Lajčak je juče u Briselu imao sastanke sa šefovima ekspertskih timova Prištine i Beograda, Skenderom Hisenijem i Markom Đurićem u okviru političkog dijaloga Srbije i Kosova.

Specijalni predstavnik EU danas je razgovarao preko video linka i sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, koga je, kako je napisao na svom Tviter nalogu, informisao o dijalogu Beograd-Priština. Lajčak je rekao i da je sa Pendarovskim razgovarao o formiranju vlade u Sjevernoj Makedoniji u kontekstu pokretanja pregovora o pristupanju EU.

Lajčak danas treba u Briselu da se sastane i sa šefom biroa Stejt departmenta za Evropu i Evroaziju Filipom Rikerom.

Američki diplomata koji je juče najavio taj susret rekao je da će SAD nastaviti da podržavaju i budu uključene u proces koji, posredstvom EU, u Briselu vode Kosovo i Srbija.