Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak sastao se danas sa liderima političkih partija zastupljenih u Skupštini Kosova.

Kako prenose prištinski mediji tokom sastanka sa predsjednikom Demokratske partije Kosova Kadrijem Veseljijem bilo je reči o procesu dijaloga Kosova i Srbije.

Veselji je rekao da DPK podržava dijalog i da je jedina predložila platformu za to.

Prema njegovim riječima, DPK smatra da je konačni sporazum sa Srbijom strateški interes Kosova za članstvo u EU i UN.

“Ohrabruje stav specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, koji u ime Evropske unije ima jasnu agendu da zaključi dijalog Kosova i Srbije konačnim sporazumom. DPK će nastaviti da daje doprinos kao opozicija, na osnovu volje građana i Ustava”, rekao je Veselji.

On je takođe govorio o potrebi direktnije koordinacije sa SAD i dodao da DPK podržava samo sveobuhvatan i konačan sporazum koji je u skladu sa “već poznatom platformom koja garantuje međusobno priznavanje, državni suverenitet, teritorijalni integritet, unitarni karakter države i članstvo Kosova u UN”.

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj je tokom sastanka sa Lajčakom izrazio stav da EU treba da ubrza napore za konačni sporazum koji će dovesti do uzajamnog priznanja.

“Rekao sam Lajčaku da smatram da bi Evropska unija trebalo da ubrza svoje napore i da je vrijeme za konačni sporazum. Svako produženje procesa ne pomaže miru i stabilnosti u regionu”, rekao je Haradinaj.

Lider ABK je dodao da je sporazum potpisan 4. septembra u Bijeloj kući pokazao da je Kosovo spremno da preuzme odgovornost.

Prvi sa kojim je Lajčak razgovarao, bio je lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, a tokom dana susreo se i sa liderom Socijaldemokratske incijative Fatmirom Ljimajejem.

Prije sastanka sa liderima političkih stranaka Lajčak je imao sastanak sa predstavnicima međunarodnih organizacija koje djeluju na Kosovu.