Specijalni predstavnik EU za dijalog između Beograda i Prištine Miroslav Lajčak na kraju posjete Kosovu izjavio je da će Zajednica srpskih opština biti formirana nakon konačnog sporazuma, ali da do tada sve mora biti spremno u vezi sa tim pitanjem.

Na konferenciji za novinare Lajčak je kazao da je tokom tri dana boravka imao 25 sastanaka sa svim institucionalnim i političkim liderima Kosova, te da su svi sagovornici podržali dijalog sa Srbijom, kao i implentaciju sporazuma o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu (ZSO).

Lajčak je ocenio da se pitanju ZSO na Kosovu prilazi sa mnogo emocija, ali da Kosovo mora da ispuni svoje međunarodno preuzete obaveze.

Podsjetio je da su o sporazumu o ZSO u Briselu postignuta dva sporazuma, 2013. i 2015. godine, koje je Skupština Kosova usvojila. Dodao je da postoji i odluka Ustavnog suda Kosova u vezi sa ZSO, ali da ona ne kaže da se Zajednica ne može osnovati, već da treba da se osnuje u skladu sa njegovim mišljenjem.

“Naredni korak treba da bude izrada statuta, to je ono što očekujemo. Zajednica je dio konačnog sporazuma i sporazum počinje da se primjenjuje nakon potpisivanja. Znači implemtacija sporazuma o Zajednici će početi nakon potpisivanja sporazuma, ali detalje u vezi zajednice treba dogovoriti kao dio sporazuma”, kazao je Lajčak.

Na pitanje kako bi trebalo da izgleda konačni sporazum, Lajčak je kazao da nije na njemu da određuje kako će izgledati taj sporazum.

“Mi pregovaramo normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Moj mandat kaže normalizacija i ja ne mogu da ograničim šta je normalizacija. Ovdje smo da nađemo tu normalizaciju, a ja sam ovdje da olakšam taj proces”, kazao je Lajčak.

Istakao je da se zna šta podrazumijeva kompromis u svim pregovorima “ako nešto hoću da uzmem, moram nešto i da dam”.

Poručio je i da bi normalizacija odnosa kroz pravno obavezujući konačni sporazum, kojim bi se riješila sva sporna pitanja jednom za svagda, dovela i Kosovo i Srbiju bliže Evropskoj uniji, a doprinijelo bi i stabilizaciji situacije u regionu.