Petnaestogodišnja Mostarka Lana Pudar danas je u finalu Otvorenog prvenstva Srbije isplivala olimpijsku A normu u disciplini 100 metara delfin za odlazak na Olimpijske igre u Tokiju.

Supertalentovana mostarska plivačica dionicu je preplivala za 57 sekundi i 37 stotinki, čime je oborila i rekord Bosne i Hercegovine.

Lana se još više približila apsolutnom svjetskom rekordu koji je 2016. godine postavila Šveđanka Sarah Sjostrom sa vremenom 55 sekundi i 48 stotinki, a već ima jedno od najboljih vremena u svijetu u 2021. godini.

Današnje Lanino vrijeme isplivano na takmičenju u Beogradu nosilo je srebrnu medalju na posljednjem Evropskom prvenstvu za seniore, te je vrijeme finala na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine.

Članica Plivačkog kluba “Orka” iz Mostara ima već više od 500 osvojenih medalja, 40 pehara, te više od 100 rekorda BiH u više disciplina i kategorija.

Lana je na 20. izboru najboljih sportista BiH proglašena za najperspektivniju mladu sportistkinju Bosne i Hercegovine u 2020. godini.