Bosanskohercegovačka judašica Larisa Cerić prošlu sezonu okončala je na osmom mjestu najboljih takmičarki u kategoriji više od 78 kg na svjetskoj rang listi Međunarodne judo federacije – IJF.

Pandemija koronavirusa teško je pogodila sport u cijelom svijetu, a najteži udarac sigurno je bila odluka Međunarodnog olimpijskog komiteta da se odgode Olimpijske igre koje su prošle godine  trebale biti održane u japanskoj prijestonici Tokiju.

Najbolja bh. sportašica  proteklu sezonu ocijenila je kao izuzetno tešku.

“Zbog situacije s koronom otkazana su brojna takmičenja i mi sportisti smo u neku ruku najviše pogođeni jer otkazivanjem olimpijskih igara produžena je naša sportska karijera za godinu dana, koja je u vrhunskom sportu dosta teška i naporna.  Nadamo se da se ova situacija s koronom  smiruje i da ćemo krenuti s  takmičenjima”, kazala je Cerić. 

Članica Judo kluba Nippon iz Sarajeva u prošloj godini osvojila je dva peta mjesta na Evropskom seniorskom prvenstvu i Grand Slam turniru u Budimpešti. 

“Na mogu da kažem da sam nešto baš zadovoljna, ali isto tako i nezadovoljna, obzirom da sam za osam mjeseci imala samo ta dva jaka takmičenja. Još uvijek nisam ušla u takmičarku formu, iako treniram bez prestanka svaki dan, ali jednostavno treba vremena”, rekla je Cerić.

Prvo veliko takmičenje, koje je očekuje u olimpijskoj godini, biće nastup na Masters turniru, koji će od 11. do 13. januara održati u katarskoj Dohi. 

“Radi se o najjačem turniru poslije olimpijskih igara. Nastupa samo 36 najboljih takmičara u svakoj kategoriji iz cijelog svijeta. Nadam se da to takmičenje neće biti otkazano. Poslije bih trebala odraditi još dva trening kampa, zatim me očekuje  nastup na Evropskom prvenstvu od 16. do 18. aprila u Lisabonu, kao i Svjetskom prvenstvu, prije olimpijade. Nadam se da će se uspjeti organizovati sva ta  takmičenja, kao bismo  ostvarili određen broj nastupa prije Olimpijade”, kazala je Cerić.

U sjajnoj karijeri, u kojoj je osvojila brojne evropske i svjetske medalje, najboljoj bh. judašici još nedostaje ona najvažnija – olimpijska. 

“Prošle godine sam bila u dobroj formi, imala sam kontinuitet rezultata, ali pauza od osam mjeseci je napravila svoje. Nadam se da ću do Tokija uspjeti da uđem u takmičarsku formu, ukoliko nastupim na svim ovim turnirima. Na OI  velika želja mi je da osvojim medalju, ali vidjećemo. Iskreno se nadam da ću napraviti dobar plasman u Tokiju”, kazala je Cerić.