Po analizama i anketama koje su rađene pred izbore moglo se primijetiti da postoji mogućnost promjena u Sarajevu i Banjaluci, tako da to nije bilo u potpunosti neočekivano i šokantno, posebno imajući u vidu opšte raspoloženje širom Bosne i Hercegovine, rekao je za BHRT politički analitičar Srećko Latal.

Prema njegovom mišljenju, građani su nezadovoljni funkcionisanjem vlasti u proteklih sedam-osam mjeseci, od početka korona pandemije, na svim nivoima.

“Na neki način vlasti u Sarajevu i Banjaluci su očigledno kažnjene. Međutim, tu ima dosta elemenata koje moramo uzeti u obzir i ne smijemo donositi prerane zaključke. Prije svega mislim da treba jasno reći da su tri vladajuće nacionalne stranke – SDA, SNSD i HDZ – i dalje, barem tehnički, pobjednici na ovim izborima jer su osvojile pobjedu u najvećem broju opština. S druge strane, i ove pobjede koje smo vidjeli u Sarajevu, Banjaluci i nekim drugim gradovima, moraćemo sačekati da vidimo i rezultate izbora za opštinska vijeća jer su ti rezultati možda čak i bitniji, zato što su opštinska vijeća ta koja mogu da blokiraju ili podrže, pa čak i da iniciraju proces smjene gradonačelnika. Mislim da ćemo morati sačekati i te rezultate, kako bi se upotpunila slika i kako bi mogli donijeti jednu bolju analizu mogućih dešavanja u naredne dvije, to jest četiri godine”, smatra Latal.

Najinteresantiji svima su gubici SDA u Sarajevu i SNSD-a u Banjaluci. On smatra da su ta dva rezultata različita.

“U Sarajevu se može reći da je u sve četiri opštine izlaznost bila prilično niska, što ukazuje i da je glasačko tijelo SDA, koje je do sada bilo najsigurnije i najvjernije, na neki način bojkotovalo ove izbore i time jasno poslalo poruku rukovodstvu SDA da nisu zadovoljni ni sa funkcionisanjem te stranke, ni sa funkcionisanjem vlasti”, kazao je Latal.

On podsjeća da je u Banjaluci izlaznost bila znatno veća.

“Mislim da su tu PDP i Stanivuković uspjeli da jednom bitno drugačijom kampanjom, koja je bila više fokusirana na mlade i nije bila tradicionalna, nego se više bazirala na socijalnim mrežama i direktnom kontaktu sa ljudima, donesu prevagu i osvoje bitno bolji rezultat”, rekao je analitičar Srećko Latal.