Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je kako Sjedinjene Države nakon vojne operacije u Afganistanu trebaju shvatiti da se više ne trebaju uplitati u poslove bilo koje zemlje.

Nakon sastanka s austrijskim kolegom Alexanderom Schallenbergom u Beču, šef ruske diplomacije Lavrov je komentirao situaciju u Afganistanu.

“Vidjeli smo da su Amerikanci primoravali ljude u Libiji, Siriji, Iraku i Afganistanu da žive onako kako njima odgovara. Ne možete nikoga silom učiti kako da živi. Prestanite s tim i neka to bude pouka iz Afganistana. Svako se treba baviti vlastitim problemima i svaka država ima dovoljno svojih poroblema”, kazao je Lavrov.

On je također ocijenio kako intervencije samo povećavaju prijetnje terorizma, krijumčarenja drogom i migracija te je poručio kako je jasno da se ne treba miješati u tuđe poslove i upotrebom sile kršiti Povelju Ujedinjenih nacija.

Šef austrijske diplomacije Schallenberg je kazao da situacija u Afganistanu zauzima najvažnije mjestu na dnevnom redu globalne političke scene. On je poručio da međunarodna zajednica treba učiniti sve da Afganistan ne postane marioneta u rukama terorista i da ne postane izvorište novog migrantskog vala.

Schallenberg je kazao da je Austrija po omjeru druga zemlja po broju zbrinutih izbjeglica iz Afganistana, ali da dovođenje Afganistanaca ne može biti rješenje krize. On je najavio da će Evropska unija poslati pomoć za zbrinjavanje izbjeglica u zemljama u afganistanskom susjedstvu.