Popularni “Top Gun” koji je osamdesetih godina rušio rekorde po kinima dobit će nastavak nakon tridesetak godina.

Tom Cruise, koji će ponoviti svoju ulogu Petea Mitchella – Mavericka, iznenadio je obožavatelje na Comic-Conu u San Diegu gdje je predstavio prvi trailer za dugoočekivani nastavak velikog hita “Top Gun: Maverick” koji je prikupio gotovo 10 milijuna pregleda na You Tubeu.

Podsjetimo, radnja “Top Guna” prati mladog i samouvjerenog pilota američke vojske koji nakon jedne uspješne akcije biva poslan u Kaliforniju u jednu od najboljih škola letenja.

Kritičarima je nakon određene vremenske distance “Top Gun” bio zanimljiv s obzirom na to da je bio svojevrsna preteča onog što se danas zove blockbuster, odnosno, megauspješne filmske priče koja je zaradila mnogo novca zahvlajujući odličnim fotografijama i dobroj glazbenoj podlozi.

Za film je također karakteristično da je snimljen u jeku hladnog rata, pa je imao snažan patriotski naboj, a po mnogim kritičarima je površnost s kojom se tretirao eventualni oružani obračun SAD sa SSSR-om bila izraz militarizma i džingoizma.

Producenti Don Simpson i Jerry Bruckheimmer su, pak, tokom snimanja uživali dotada nezapamćenu suradnju i logističku podršku američke ratne mornarice, Pentagona i Reaganove administracije, zbog čega je Top Gun postao predmet optužbi za militarističku propagandu, odnosno da predstavlja reklamni spot za vojsku i vojno-industrijski kompleks.

Produkcijska kuća Parmount je na filmu zaradila više od 330 milijuna dolara, a s obzirom na to da je film snimljen 1986. godine to je iznosilo za tada rekordan iznos.

Originalni nastavak je režirao Tony Scott, brat legendarnog redatelja Ridleya Scotta, a da ne ostane u bratovoj sjeni, uz “Top Gun” s kojim se vinuo u zvijezde, zaslužan je megauspješni “Prljavi igraju prljavo” s Bruceom Willisom u glavnoj ulozi.

“Top Gun: Maverick” trebao bi se početi prikazivati u lipnju 2020., a po pisanju američkih medija, Pete Mitchell Maverick ovog puta će se naći u ulozi učitelja mladih vojnih pilota.

Pogledajte i prvi službeni trailer “Mavericka”.

Izvor: Ivan Crnjac/BHRT