Evropski komesar za krizne situacije Janez Lenarčić izjavio je danas u Petrinji da je došao da izrazi solidarnost i poručio da je Evropska unija uz Hrvatsku.

“Niste sami, s vama je ne samo Hrvatska, već i cijela Evropska unija, rekao je Lenarčić tokom posjete Petrinji, gradu u Sisačko-moslovačkoj županiji teško stradalom u zemljotresu koji je jučer pogodio centralnu Hrvatsku.

On je rekao da je došao da bi pokazao solidarnost EU s ljudima stradalim u potresu i izrazio saučešće porodicama stradalih.

Naglasio je da je putem EU mehanizma civilne zaštite u manje od 24 sata poslije potresa, 14 država EU plus Turska ponudila konkretnu pomoć.

“To je dokaz evropske solidarnosti, solidarnost EU je aktivna, postoji i nastaviće se i poslije prve faze koja podrazumijeva fazu spašavanja i hitnog zbrinjavanje ljudi”, naglasio je evropski komesar.

On je istakao da Hrvatska u svim fazama može računati na podršku EU. Komesar je ukazao da je 2020. godina bila teška za cijeli svijet zbog pandemije korona virusa, ali da je Hrvatska pogođena dvostruko – pandemijom i serijom potresa.

Uz Lenarčića su u Petrinji bili ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednica Evropske komisije Dubravka Šujica i hrvatska ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

Božinović je istakao da Hrvatska ima podršku EU i podsjetio da je i ona, kao članica EU, više puta pokazala solidarnost s članicama koje su bile u sličnim nevoljama.

“Nažalost, došao je trenutak da smo i mi u velikoj nevolji ovdje u Petrinji, Sisku, Glini, u Sisačko-moslavačkoj županiji”, rekao je ministar dodavši da nakon serije potresa, koji se i dalje osjećaju, slijedi utvrđivanje štete i početak obnove uz podršku EU.

Evropski komesar se ranije danas u Zagrebu susreo s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

EU je na zahtjev Hrvatske aktivirala mehanizam civilne zaštite kako bi pomogla toj zemlji nakon razornog zemljotresa. Više zemalja je ponudilo hitnu pomoć u kontejnerima za stanovanje, zimskim šatorima, vrećama za spavanje i grijalicama, saopšteno je danas iz Brisela.