Mercedes-AMG Petronas Formula 1 tim objavio je da je sedmostruki svjetski šampion Lewis Hamilton pozitivan na COVID-19 i da će ovog vikenda propustiti trku za Veliku nagradu Sakhira.

Iz Mercedesa su saopštili da je Hamilton testiran tri puta prošle sedmice i svaki put je rezultat bio negativan, posljednji u nedjelju popodne na trci za Veliku nagradu Bahreina na kojoj je pobijedio.

“Međutim, u ponedjeljak ujutru Hamilton se probudio s blagim simptomima i istovremeno je obaviješten da je prije dolaska u Bahrein ima kontakt s osobom koja je pozitivna na koronavirus. Hamilton je, stoga, izvršio dodatni test koji se vratio s pozitivnim rezultatom. To je u međuvremenu potvrđeno još jednim ponovljenim testom”, istakli su iz Mercedesa.

Hamilton je u izolaciji u skladu sa zdravstvenim protokolima u Bahreinu.

“Osim blagih simptoma, Hamilton se osjeća dobro, a cijeli tim mu upućuje želje za brzim oporavkom”, poručili su iz Mercedesa.

Sljedećeg vikenda slijedi još jedna trka u Bahreinu, koja će se voziti na kraćem vanjskom krugu staze u Sakhiru. Sezona šampionata Formule 1 biće zaključena 17. trkom koja je na programu 13. decembra u Abu Dhabiju.

Hamilton je ranije osigurao sedmi naslov šampiona Formule 1, tako da mu izostanak sa trke za Veliku nagradu Sakhira neće predstavljati problem u rezultatskom smislu.