Crnogorske nevladine organizacije danas su oštro kritizirale zastupnike i vlasti i oporbe, nakon što jučer u parlamentu nisu usvojili zakon o životnom partnerstvu, ocjenjujući da je “licemjerno i od političkih stranaka koje se retorički zalažu za zaštitu ljudskih prava da zbog svojih partikularnih interesa uskraćuju ljudska prava jednoj od najdiskriminiranijih grupa u crnogorskom društvu”.

Zakon koji bi omogućio LGBTIQ osobama ista prava kao heteroseksualnim parovima, samo bez mogućnosti usvajanja djece podržali su zastupnici vladajuće Demokratske partije socijalista, dok su protiv bili njihovi koalicijski partneri, zastupnici manjinskih stranaka – Hrvatske građanske inicijative, Bošnjačke stranke i Albanske nacionalne partije FORCA. Oporbeni zastupnici nisu nazočili glasanju.

Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i Queer Montenegro priopćile su da je neusvajanjem zakona o životnom partnerstvu poražen demokratski proces u Crnoj Gori i europski put te zemlje.

Akcija za ljudska prava kritizira zastupnike manjinskih stranaka “jer nisu solidarni s drugim manjinama”, dok je Centar za građansko obrazovanje kritizirao zastupnike crnogorske oporbe koji su “izbjegli da se izjasne” poručujući im da nema opravdanja za takav postupak.

Zakon o životnom partnerstvu homoseksualnih osoba, koji je predložilo crnogorsko ministarstvo za ljudska i manjinska prava, već duže je u fokusu javnosti u Crnoj Gori.

U parlamentarnoj proceduri nalazi se već četiri mjeseca, a u više navrata je traženo odgađanje glasanja kako bi se osigurala potrebna većina.