Policija je koristila suzavac i vodene topove kako bi rastjerala demonstrante u Bejrutu, nakon nereda do kojih je došlo tokom antivladine protestne šetnje.

Zvuk sirena vozila Hitne pomoći čuje se večeras širom grada. Prema navodima bolničkih službi, 65 ljudi hospitalizovano je sa različitim povredama, dok je oko stotinu tretirano na mjestu događaja.

Neredi su izbili kada su demonstranti počeli bacati kamenje na policiju nedaleko od zgrade Parlamenta Libana, skidati saobraćajne znakove i uklanjati metalne barijere. Demonstranti su na policiju bacali i petarde.

Neredi su izbili u centru Bejruta, a nekoliko hiljada demonstranata kasnije je došlo iz tri dijela grada kako bi se pridružili demonstracijama.

Liban se suočava s visokom stopom nezaposlenosti, sporim ekonomskim rastom i velikim međunarodnim dugom koji je u prvom kvartalu 2019. godina iznosio 86,2 milijarde američkih dolara.

Osim toga, Libanon je bez vlade otkako je premijer Saad Hariri 29. oktobra podnio ostavku, što je bio glavni zahtjev demonstranata.

Kandidat za premijera u petak je trebao objaviti saziv 18-članog Kabineta, ali do toga nije došlo zbog nesuglasica među političkim frakcijama.