Broj žrtava eksplozije u Bejrutu povećan je danas na 158, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Libana.

Broj povrijeđenih premašio je 6.000, dok se 21 osoba vodi kao nestala.

Agencije UN-a upozorile su na moguću humanitarnu krizu u Libanu nakon snažne eksplozije u Bejrutu u kojoj je 300.000 ljudi ostalo bez krova nad glavom.

Liban je i prije eksplozije bio pod velikim ekonomskim pritiskom.

Svjetski program hrane saopštio je da je zbog oštećenja u luci u Bejrutu prekinuta isporuka i dopremanje hrane što je dovelo do porasta cijena.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da je zdravstveni sistem Libana ozbiljno narušen i da su tri bolnice potpuno isključene iz sistema.

U međuvremenu, predsjednik Libana Mišel Aun odbacio je pozive da se organizuje međunarodna istraga eksplozije, ističući da će lokalne vlasti istražiti da li je riječ o “spoljnom uplitanju”, odnosno da je eventualno podmetnuta bomba, prenosi Bi-Bi-Si.

Vođa Hezbolaha Hasan Mazralah odbacio je optužbe da je ova militantna organizacija skladištila oružje ili municiju u luci u Bejrutu.

Vlada je saopštila da je eksplozija nastala kao rezultat detonacije 2.750 tona amonijum nitrata koji je bio nepropisno uskladišten u luci šest godina.

Odluka da se tako jak eksplozivni materijal drži u magacinima u luci nedaleko od centra grada naišao je na nevjericu i bijes među Libancima, koji već dugo vremena optužuju političku elitu za korupciju, nemar i loše rukovođenje.

Prije eksplozije 75 odsto Libanaca je bilo na listi za dobijanje pomoći, 33 odsto izgubilo je posao, a jedan milion je živio ispod linije siromaštva.

SZO isporučila je opremu i lijekove Libanu i zatražila 15 miliona dolara kako bi pokrila hitne potrebe i osigurala kontinuitet u odgovoru na pandemiju kovida-19.

U Libanu je u međuvremenu povećan broj slučaja infekcije virusom korona, ali je 17 kontejnera maski, rukavica i zaštitnih odijela potpuno uništeno.