Iz novootkrivenih masovnih grobnica u sjeverozapadnom libijskom gradu Tarhuna ekshumirani su posmrtni ostaci više od 150 osoba, uključujući žene i djecu.

Prošle sedmice je vojska međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije oslobodila grad Tarhuna koji je na zapadu te zemlje bio posljednje uporište nelegitimnih militantnih snaga koje predvodi Khalifa Haftar.

Nedugo nakon oslobađanja, libijska vojska je u tom gradu otkrila više masovnih grobnica. Ekshumacija žrtava i dalje traje.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u Libiji je otkriveno najmanje osam masovnih grobnica, a većina ih je u Taruni.

Libijski ministar unutrašnjih poslova Fathi Bashagha ranije je saopćio da su Haftarovi militanti palili neke od zarobljenika, a da su desetine njih živi zakopavani u masovne grobnice.

Iz Misije Ujedinjenih nacija u Libiji (UNSMIL) pozvali su na provedbu istrage o masovnim grobnicama i zločinima u Tarhuni.

“Zaprimili smo zastrašujuće izvještaje o masovnim grobnicama. Međunarodno pravo nalaže da vlasti provedu brzu, efikasnu i transparentnu istragu o nezakonitim stradanjima ljudi“, navodi se u poruci UNSMIL-a.

Libijska vojska proteklih dana ostvaruje velike uspjehe u borbi protiv Haftarovih militantnih snaga koje su ostale i bez glavnog koridora dugog 350 kilometara.