Libija više ne prihvata prisustvo Ujedinjenih Arapskih Emirata na političkim pregovorima o rješavanju libijske krize, izjavio je ambasador Libije u Ujedinjenim nacijama Taher al-Suni.

“Ujedinjeni Arapski Emirati podržavali su neuspjeli pokušaj puča u Libiji i u to nema sumnje. Ta zemlja prijeti međunarodnom miru i sigurnosti u nekoliko regija”, rekao je Al-Suni.

Ističući kako zvanični Abu Dabi nije mogao opovrgnuti optužbe koje su mu stavljene na teret u izvještajima UN-a iz Libije, Al-Suni je rekao da Libija više ne prihvata prisustvo Ujedinjenih Arapskim Emirata u libijskim političkim pregovorima.

Al-Suni je takođe rekao da svaka država ima suvereno pravo da odlučuje o sigurnosnim pitanjima, kao i da odbija saradnju u slučaju stranog miješanja u unutrašnja pitanja.

“Ukoliko neko tvrdi da su sporazumi koje sklapa libijska vlada ilegalni, u tom slučaju su nevažeći svi sporazumi koje smo i s vašim zemljama sklapali o sigurnosti, ekonomiji ili nafti”, rekao je Al-Suni predstavnicima članica Vijeća sigurnosti.

U maju je grupa američkih medija objavila izvještaj u kojem se Ujedinjeni Arapski Emirati optužuju da “zračnim mostom”, odnosno avionima, dopremaju oružje svojim saveznicima u Libiji, nelegitimnim militantnim snagama koje predvodi Kalifa Haftar.