U masovnim grobnicama, na jugu Tripolija i u gradu Tarhuni i okolini, za 40 dana pronađeno ukupno 225 tijela, objavila je libijska vojska.

Leševi su pronađeni na područjima oslobođenim od nelegitimnih snaga koje predvodi Khalifa Haftar, navodi se u saopštenju iz medijskog ureda vladine vojne operacije “Vulkan bijesa“.

Nakon oslobađanja Tarhune od Haftarovih militanata, angažovana je agencija kako bi se preduzele potrebne mjere na pronalaženju masovnih grobnica i iskopavanju leševa.

Početkom jula, medijski ured izvijestio je da je broj tijela pronađenih u periodu od 5. do 28. juna 208.

Libijska vojska 5. juna je oslobodila Tarhunu, koju su militanti odani Haftaru koristili kao operativni i opskrbni centar. Stotine leševa pronađeno je u gradskoj bolnici, kontejneru u krugu bolnice i u bunaru za vodu u blizini grada. Potom su u sklopu istraga koje je pokrenula libijska vojska u Tarhuni pronađene i masovne grobnice.

Od aprila 2019. godine, nelegitimne snage odane Haftaru pokrenule su napade na glavni grad Tripoli i druge dijelove sjeverozapadne Libije, u kojima je poginulo više od 1.000 ljudi, među njima žene i djecu.