Libijska plemena Toubou danas su Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) podnijela tužbu protiv Khalife Haftara za prošlogodišnji masakr u gradu Murzuq.

Vođa plemena Issa Abdel-Majid Mansour rekao je da se tužbom žele “kazniti zločinci i teroristi koji su počinili masakr bombaškim napadom na stambeni kvart u gradu Murzuqu”.

U augustu prošle godine najmanje 40 ljudi je poginulo, a deseci su ranjeni u zračnom napadu nelegitimnih militantnih snaga koje predvodi Khalifa Haftar, na stambeno naselje u Murzuqu. Pleme Toubou dalo je podršku UN-ovoj vladi nacionalnog jedinstva.

Haftarova milicija nameću okrutne kazne plemenima koja im se usprotive. Pleme Toubou koje je naseljavalo područje od juga Libije do Čada, podvrgnuto je izvansudskim pogubljenjima od strane Haftarovih milicija.

Libiju je nakon svrgavanja Muammara Gaddafija 2011. godine razorio građanski rat. Nova vlada te zemlje osnovana je 2015. godine na temelju sporazuma pod pokroviteljstvom UN-a, ali napori za dugotrajno političko rješenje nisu uspjeli zbog vojne ofanzive snaga odanih generalu odmetniku Khalifi Haftaru.

Legitimna Vlada Libije bila je na udaru Haftarovih snaga od prošlog aprila, a u nasilju je ubijeno više od 1.000 ljudi.

Vlada je u martu ove godine pokrenula operaciju “Mirna oluja” protiv Haftarovih snaga kako bi se suprotstavila njegovim napadima na glavni grad Tripoli i nedavno oslobođena strateška mjesta, uključujući vazduhoplovnu bazu al-Watiya i grad Tarhuna, posljednje uporište Haftara na zapadu Libije.