Vođa grčke partije “Zlatna zora”,Nikos Mihaloljakos (Nikos Michaloliakos) osuđen je na 13 godina zatvora u krivičnom sudu u Atini koji ga je prošle nedjelje proglasio krivim za vođenje “kriminalne organizacije”.

Sud u Atini presudio je prije sedam dana da je grčka partija neonacističke ideologije, “Zlatna zora” kriminalna grupa, te da su njen osnivač i lider Nikos Mihaloljakos i drugi vodeći funkcioneri krivi za zločinačko udruživanje i da su im dio političkog plana bila teška krivična djela, uz jedno djelo ubistva.

Danas su izrečene kazneMihalolijakosu i za šest ostalih kadrova te partije, među kojima je evroposlanik Joanis Lagos, bivši član “Zlatne zore”, takođe osuđen na 13 godina zatvora. Evropski parlament treba da mu na zahtjev Grčke ukine poslanički imuitet kada se izda nalog za hapšenje.

Sud je slijedio zahtjeve tužilaštva i na 13 od 15 mogućih godina zatvora, osudio i bivšeg portparola partije Ilijas Kasidijarisa i poslanika Hristosa Papasa, “desnu ruku” Mihaloljakosa.

Ista kazna od 13 godina zatvora je izrečena još dvojici vođa partije proglašenim krivim za vodjstvo “kriminalne organizacije”, bivšim poslanicima Ilijasu Panajotarosu i Jorgosu Germenisu.

Samo je Artemis Mateopulos, bivši Mihaloljakosov zet, osuđen na deset godina zatvora.

Na doživotnu kaznu zatvora je osuđen aktivista “Zlatne zore” Jorgos Rupakijas koji je priznao krivicu za ubistvo antifašističkog repera Pavlosa Fisasa.

Na početku prošlosedmičnog čitannja presude šef stranke, Mihaloljakos (62), proglašen je krivim kao vođa kriminalne organizacije, zajedno s bivšim funkcionerima i poslanicima te stranke Elijasom Kasidijarisom, Janisom Lagosom, Panajotisom Germenisom, Elijasom Panajotarosom i Nikosom Papasom.

Još 17 članova stranke proglašeno je krivim za članstvo u zločinačkom udruženju.

Mihaloljakos je bio jedan od ukupno 68 saoptuženih na sudjenju koje je trajalo više od pet godina.

Optužnica je podignuta poslije ubistva tridesetčetvorogodišnjeg antifašiste, repera Pavlosa Fisasa, koga je u Atini u septembru 2013. godine pretukla i nožem izbola grupa batinaša “Zlatne zore”. Optuženima se stavljalo na teret to ubistvo i još dva pokušaja ubistva i svi su se u pritvoru od septembra 2013. godine.