Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić medijima je izjavio kako će se graditi novi migrantski centar na Lipi čak ako i ne budu imali podršku, a za sada je imaju samo od Vlade Unsko-sanskog kantona.

Lokacija na koju će biti izmješteni migranti koji se nalaze u napuštenim objektima i ulicama grada Bihaća je Lipa, sa ili bez podrške Evropske komisije. Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić ističe da je u kontaktu sa Međunarodnom organizacijom za migracije.

” IOM želi da pomogne ali oni nemaju svoja vlastita sredstva, oni moraju da troše sredstva donatora, najveći donator je Evropska komisija, prošle sedmice sam sa njima imao razgovor i tražio sam da obavim razgovor sa ambasadorom Satlerom da tražim podršku”, kazao je Fazlić.

Ukoliko podrška izostane, gradonačelnik Fazlić ističe da će tražiti podršku od druge strane, ali postoji i još jedna opcija.

“Imamo vlastita sredstva, angažovat ćemo sredstva Civilne zaštite kantona, angažovat ćemo naša sredstva i mi ćemo to gore uraditi bez njih”, naveo je Fazlić.

Fazlić je izjavio da će na Lipi biti postavljen sistem za snabdijevanje vodom te da će biti osigurana rasvjeta odnosno agregat. U toku je i traganje za šatorima, a ukoliko se i šatori osiguraju, počet će izmještanje migranata. Ipak, s druge strane, Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji Bosne i Hercegovine je poručio da je nedopustivo da migrantski centar bude formiran na području Lipe.

Dok se čeka rješenje ovog pitanja, bh. građani su u samoizolaciji, a u međuvremenu više od dvije hiljade migranata spava pod otvorenim nebom i slobodno hoda ulicama Bihaća.