Lanac oboljelih od Covid-19 se ne može prekinuti, ali može se usporiti, molim vas poštujte mjere, nosite maske, držite distancu, još jednom apeluju ljkeari u Bosansko-podrinjskom kantonu. Borimo se iz sata u sat, kisik se troši puno. Za 24 sata se potroši oko 1000 km za lijekove i kisik kazala je za BHRT Aldijana Begović, zamjenica direktorice Kantonalne bolnice u Goraždu.

Slično je kao i u Sarajevu, jako je veliki broj zaraženih i onih kojima je potrebna hospitalizacija, kazala je gostujući u Jutru za sve.

Premašili smo sve kapacitete. Nismo nikada nikada imali infektološki odjel i infektologa, ali smo već od oktobra formirali to, a i od martu i aprila formirali smo odjele i izolatorije.

Kadrovi su veliki problem i ima ih veoma malo.

Nas je veoma malo. Sav raspolož kadar smo stavili u funckiju. Osoblje radi redovni posao plu dežure i posao u Covid odjelu. čak smo i reducirali odrećeni broj odjela. Trenutno je oko 10, 11 nas ljekara.

Aktivirali smododatni objekat na incijativu zdravstvenih radnika, i dobili smo ispomoć iz domova zdravlja u BPK i svi zajedno radimo na liječenju Covid pacijenata. Dobili smo određeni novac od Vlade BPK i Fonda i naš je apel imao odjeka. Javile su nam se i mnmoge humanitarne organizecije iz cijele BiH.

Doktorica Begović posebno je naglasila kako postoji nestašica lijekova kojim se tretira plućna embolija.