Sindikat doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo pozvao je na rješavanje pitanja plaćanja bolovanja za oboljele od Kovid-19.

Kako kažu, neke zdravstvene ustanove radnicima plaćaju bolovanje u toku bolesti Kovid -19 u punom iznosu, ali ne sve zbog čega su zatražili da odmah i ostale ustanove iznađu mogućnosti i slijede njihov primjer.

Pozvali su stoga ostale zdravstvene ustanove da ne kažnjavaju one koje su na bolovanju jer su pozitivni na koronavirus, te da ih adekvatno plate jer se ne smije dozvoliti da stradaju oni koji su najizloženiji i koji rade nedovoljno zaštićeni.

Napominju da Vlada Kantona Sarajevo nije adekvatno odgovorila izazovu pandemije koronavirusa, posebno naglašavajući da nisu ništa uradili da olakšaju zdravstvenom sistemu.

“Doktori, kao i svi zdravstveni radnici su ostavljeni na milost i nemilost i pušteni su da se sami bore sa pandemijom, a bez dovoljne i adekvatne zaštitne opreme”, istakli su iz Sindikata.

Sindikat doktora medicine i stomatologije KS nekoliko puta se obraćao, podsjećaju, Vladi, premijeru i ministru zdravstva sa zahtjevom za sastanak i prijedlozima za prevazilaženje ove situacije, ali taj sastanak nikada nije organ