U Španiji su ljekari prvi put nakon 25 godina štrajkovali tražeći “kvalitetno zdravlje”.

U Španiji, jednoj od zemalja koja je najviše pogođena novim tipom koronavirusa, širom zemlje održan je jednodnevni štrajk na poziv Konfederacije liječničkih sindikata (CESM).

Zbog štrajka došlo je i do odgađanja operacija koje nisu bile hitne. CESM je naveo da je učešće u štrajku bilo 85 posto.

Dok su zbog štrajka održani protesti u mnogim gradovima, ljekari su se okupili ispred zgrade parlamenta u glavnom gradu Madridu, rekavši da su protiv uslova rada, koji su pogoršani pandemijom i vladinih mjera.

Sindikalni zvaničnici objasnili su da je glavni razlog štrajka odluka koju je donijela vlada lijeve koalicije zbog COVID-19, kojom se liječnicima omogućava rad u drugim zdravstvenim područjima bez obzira na njihovu specijalizaciju i olakšava pravo stranih ljekara na rad u Španiji.

Pod parolom “kvalitetno zdravlje”, ljekari su zahtijevali da se poboljšaju uslovi rada, da se ljekari rade samo u oblastima za koja su specijalizovani, da se poveća broj osoblja i uloži više u državne zdravstvene službe.

Daniel Bernabeu, potpredsjednik udruženja liječnika i zdravstvenih radnika u Madridu, izjavio je da je nedostatak ulaganja u zdravstvo i dugotrajan rad pod lošim uslovima postao još ozbiljniji sa COVID-19.

“COVID-19 pokazao je da naša zdravstvena infrastruktura nije dovoljna protiv krize. Nismo mogli brinuti o drugim pacijentima zbog COVID-19. Po našem mišljenju, ovo je vrlo ozbiljan problem i posebno nepodnošljiv za građane”, rekao je Bernabeu.

Doktorica Begona Diaz rekla je da su problemi koji su se dugo nakupljali zbog zdravstvenih prekida i lošeg upravljanja dosegli nepodnošljivu dimenziju s COVID-19.

“Kažemo da je dosta”, poručila je Diaz.

Ljekari su najavili da će nastaviti štrajkovati svakog posljednjeg utorka u mjesecu dok se njihovi zahtjevi ne uzmu u obzir i dok ne sjednu za pregovarački stol s vladom.