Turisti u Bosni i Hercegovini žude za odmorom u okrilju netaknute prirode, kojom naša zemlja obiluje. Naša priča večeras je o ljepotama Nacionalnog parka “Una”.

“Unu ne trebamo čuvati od ljudi već učiti ljude da čuvaju Unu“, to je moto pod kojim Udruženje „Unski smaragdi” radi na podizanju ekološke svijesti kod ljudi.

AMARILDO MULIĆ, direktor NP “Una” i predsjednik Udruženja “Unski smaragdi”

Imamo mnogo ekoloških udruženja i udruženja građana koji se bave temom ekologije i zaštite okoliša u BiH i regionu i mislim da taj proces podizanja ekološke svijesti napreduje iz dana u dan

ADNAN MEKIĆ, predsjednik Turističkog klastera “Una-Sana”

Još uvijek imamo jedan dio naših sugrađana koji jednostavno ne osjećaju potrebu da bi trebali pokupiti svoje smeće iza sebe u prirodi, ostave ga i stvaraju jednu ružnu sliku a čista ekologija i naš zeleni kanton je ono što možemo ponuditi i ono zbog čega nam turisti dolaze

A broj nesavjesnih građana je manji u odnosu na one koji svakodnevno, neiscrpno rade na poboljšanju ponude i očuvanju prirode – i upravo zato turisti i dolaze. Zahvaljujući ljudima koji rade na zaštiti, ali i promociji prirodnih ljepota, Unsko-sanski kanton se nametnuo kao jedno od vodećih odredišta za turiste – i strane, ali i domaće.

ASMIR PIRALIĆ, turistički konsultant i turistički vodič

Drago nam je kad turist dođe i planira ostati jedan dan ili agencija napravi jednodnevan smještaj, a ustvari se on produži na dva ili tri dana pa se ispostavi da nam treba još dana da proširimo ponudu.

U širokoj turističkoj lepezi, nezaobilazna destinacija je svakako Nacionalni park „Una” koji ove godine bilježi veliki broj posjetitelja iz svih dijelova svijeta, a koji većinom putem interneta i društvenih mreža saznaju za ovakve destinacije u Bosni i Hercegovini.

JAL, Nizozemska

Moja djevojka je tražila neka mjesta za odmor u ovom dijelu Evrope koja pružaju malo adrenalina i avanture. Vidjeli smo ovo i odmah rezervisali svoj dolazak.

DORI, Mađarska

Ovdje je moja cijela porodica došla na odmor. Krenuli smo na more, ali ipak smo odlučili ostati ovdje nekoliko dana da uživamo u ovoj izvanrednoj prirodi.

BRANKA, Srbija

Svakako svima ćemo preporučiti ovo možda opet dođemo i još nekog dovedemo, a ovo je moja drugarica koja je generalno prvi put u Bosni.

Rijeka Una je glavni sinonim za turizam u ovom dijelu BiH. Skoro svi turisti sa kojima smo danas razgovarali kažu kako je ona zapravo razlog zbog kojeg su željeli posjetiti USK ali i BiH. Upravo zbog toga budimo odgovorni i čuvajmo prirodu koja nas okružuje. A ko se jednom napije vode sa Une – taj će se uvijek vratiti!!