Nogometni savez Srbije (FSS) predstavio je danas Ljubišu Tumbakovića kao novog selektora koji će državnu reprezentaciju voditi do kraja 2021. godine.

Tumbaković dolazi na čelo stručnog štaba “orlova” poslije Mladena Krstajića, koji je napustio tu funkciju nakon debakla Srbije u Ukrajini i poraza od 5-0 u kvalifikacijama za EURO 2020.

Tumbaković preuzima nacionalni tm Srbije poslije otkaza koji je dobio u Podgorici, jer ga je Crnogorski nogometni savez otpustio pošto je odbio voditi reprezentaciju u kvalifikacijskom dvoboju za EURO 2020. protiv Kosova, kojem Srbija ne priznaje državnost i spočitava članstvo u međunarodnim organizacijama.

Prema ugovoru koji je potpisao s FSS-om, Tumbakovićeva godišnja plaća bit će 300.000 eura, plus bonus u slučaju plasmana na EURO 2020.

Ljubiša Tumbaković ima iza sebe bogatu karijeru, a slovi za najuspješnijeg trenera u istoriji FК Partizan sa šest titula državnog prvaka i tri nacionalna kupa. Igračku i trenersku karijeru počeo je u Radničkom iz Novog Beograda, a kao trener je radio u Кini te sa Shandongom osvojio dva naslova prvaka Kine i dva nacionalna kupa.

Po jednu sezonu proveo je u Кuvajtu, Iranu te grčkom grčkom AEК-u. U januaru 2016. postavljen je za izbornika reprezentacije Crne Gore i na toj dužnosti bio je do juna ove godine.

Tumbaković će debitovati u utakmici Srbije i Portugala, koja je na rasporedu 7. septembra na stadionu “Rajko Mitić” u Beogradu, a tri dana kasnije Srbiju očekuje gostovanje u Luksemburgu u kvalifikacijskom meču za EURO 2020.

Srbija se nakon tri odigrane utakmice nalazi na trećem mjestu u grupi B sa četiri boda iz tri utakmice. Srbijanska reprezentacija je odigrala 1-1 u Portugalu, poražena je sa 5-0 na gostovanju u Ukrajini te sa 4-1 savladala Litvaniju.

U grupi B vodeća je Ukrajina sa 10 bodova iz četiri nastupa. Prve dvije reprezentacije iz svake od deset grupa plasirat će se na EURO 2020.