Američki državni sekretar Mike Pompeo posjetit će iduće sedmice, u sklopu svoje europske turneje i Sloveniju, a tom će prilikom Slovenija i SAD potpisati zajedničku izjavu o sigurnosnim uslovima za uvođenje mobilne mreže 5G, potvrdilo je u slovensko Ministarstvo vanjskih poslova.

Izjavu će potpisati Pompeo i slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar, a cilj posjeta američkog državnog sekretara je prvenstveno “potvrditi i produbiti prijateljske, savezničke i partnerske odnose” dviju država, objavilo je slovensko Ministarstvo u izjavi za javnost.

Isto tako, navodi se u saopćenju, posjet američkog državnog sekretara namijenjen je učvršćenju bilateralnog političkog dijaloga na visokom nivou , te jačanju saradnje na privrednim i drugim područjima.

Pompeo je u srijedu objavio da odlazi na europsku turneju tokom koje će posjetiti Češku, Sloveniju, Austriju i Poljsku.

Prema slovenskoj agenciji STA, nacrt zajedničke izjava o sigurnosnom protokolu za uvođenje mreže 5G navodno predviđa sigurnosnu provjeru korporacija koje nude takvu tehnologiju, kako u pogledu transparentnost njihove vlasničke strukture, poštovanja intelektualnog vlasništva i transparentnosti korporativnog upravljanja. Iako se u njoj ne spominju Kina i Huawei očito je da se radi o interesu SAD-a da se isključi kineski tehnološki gigant kao konkurent pri uvođenju te tehnologije.

Slične je zajedničke izjave SAD već potpisao s Poljskom, Rumunijom, Estonijom i Latvijom, a cilj je izjave među ostalim naglasiti važnost sigurnih digitalnih mreža na nivou Europske unije i NATO saveza, navode slovenski mediji.

Procjenjuju da je Pompeov posjet izuzetno značajan za Sloveniju u kojoj posjete američkih dužnosnika na tako visokom nivou nije bilo više od deset godina, ali i za slovensku koalicijsku vladu koju vodi Janez Janša koji je prijašnje vlade s dominacijom lijevih stranaka često optuživao da su zanemarile odnose s SAD-om i transatlantsko partnerstvo u okviru NATO saveza, te modernizaciju vojske i investicije u vojnu opremu.