Dok su svjetske vlade provele veći dio 2020. godine pokušavajući obuzdati pandemiju koronavirusa, Collinsov rječnik je riječju godine proglasio “lockdown”, odnosno zatvaranje.

U objašnjenju Collinsa stoji da je riječ, koja se definira kao “nametanje strogih ograničenja putovanja, socijalne interakcije i pristupa javnim prostorima” odabrana jer predstavlja “ujedinjujuće iskustvo za milijarde ljudi širom svijeta”.

Šest od deset riječi koje su ušle u uži izbor odnosile su se na pandemiju, a među njima su “koronavirus”, “samoizolacija” i “socijalno distanciranje”.

Uredništvo Collinsa je pojasnilo da je u 2020. riječ “lockdown” upotrijebljena više od 250.000 puta u odnosu na samo 4000 puta prošle godine.

U užem je izboru bila i riječ “TikToker”, koju Collins definira kao “osobu koja redovito dijeli ili se pojavljuje u videozapisima na TikToku”, aplikaciji za dijeljenje videozapisa.

I riječ “BLM”, skraćenica od “Black Lives Matter” (Crni životi vrijede) našla se u užem izboru. Collins je definira kao “pokret koji vodi kampanju protiv rasno motiviranog nasilja i ugnjetavanja”.