Širom Italije broj novih slučajeva zaraženih virusom kovid-19 je u padu nekoliko dana nakon popuštanja restriktivnih mjera, dok je Lombardija jedini region u toj državi u kojem je zabilježen porast broja novooboljelih.

U Lombardiji, najteže pogođenom regionu Italije korona virusom, ukupan broj novooboljelih čini skoro 50 odsto ukupnog broja novih slučajeva u cijeloj zemlji.

Od ukupno 156 preminulih od posljedica virusa, prema posljednjim podacima za juče, više od 50 odsto zabilježeno je u dva regiona – Lombardiji (65) i Pijemontu (24), navodi italijanska agencija Ansa.

Istovremeno, u osam italijanskih regiona nisu zabilježeni smrtni slučajevi usljed virusa kovid-19 i to su Kalabrija, Sicilija, Pulja, Molize, Trentino, Bazilikata, Umbrija i Dolina Aoste.

Italija poslije više od dva mjeseca blokade postepeno popušta restriktivne mjere, a za dvije nedjelje trebalo bi da bude dozvoljeno kretanje ljudi u cijeloj zemlji koje je za sada ograničeno na region u kojem se nalaze, međutim odluka zavisi od epidemioloskih podataka.