Britanske vlasti pristale su da dodijele pun ambasadorski status predstavniku Evropske unije (EU) u Londonu, poslije višemesečnog odbijanja Londona da to učini nakon istupanja zemlje iz članstva u Uniji (Bregzit), saopštile su danas obje strane.

Dogovor je postignut poslije sastanka šefa britanske diplomatije Dominica Raaba i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednosji Josepa Borrella održanog na marginama sastanka Grupe sedam industrijski najrazvijenih zemalja svijeta (G7). j

“Ambasador EU imaće status u skladu sa statusom šefova misija država, uključujući agreman i uručenje akreditivnih pisama šefu države”, rekli su Borrell i Raab i dodali da će osoblje delegacije EU imati privilegije i imunitet neophodan za efikasno funkcionisanje.

Poslije Bregzita, dvije strane su vodile pregovore da bi utvrdile da li ambasador EU u Londonu i njegov tim treba da uživaju pun diplomatski imunitet prema Bečkoj konvenciji, kao diplomate suverene države, ili imunitet koji se dodjeljuje predstavnicima međunarodnih organizacija.