Britanski ministar finansija Rishi Sunak objavio je novi program pomoći u cilju ublažavanja ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa (COVID-19).

Program pomoći je namijenjen prvenstveno poslodavcima koji nisu otpuštali uposlenike nego su ih zadržali uz skraćeno radno vrijeme.

Sunak je u obraćanju u Donjem domu Parlamenta kazao da će Vlada pružiti pomoć u isplati plata uposlenika te da će kompanijama koje se suočavaju s padom potražnje biti ponuđena opcija kraćeg radnog vremena umjesto otpuštanja zaposlenih.

Istakao je da će program ekonomske pomoći započeti u novembru, trajaće šest mjeseci i bit će otvoren za sva mala i srednja preduzeća.

Dodao je kako bi veće kompanije mogle imati koristi od ovog programa samo ako bi njihov promet opao tokom krize.

Ministar je kazao da će prema ovom programu uposlenicima koji budu radili najmanje trećinu dosadašnjeg radnog vremena biti isplaćeno najmanje 77 posto njihovih dosadašnjih plata, od čega će 55 posto isplaćivati poslodavac, a 22 posto država.

“Ne možemo spasiti svaku firmu i svako radno mjesto, nijedan ministar finansija to ne može učiniti”, rekao je Sunak, dodajući da će Ministarstvo u okviru programa podržati samo održiva preduzeća, te da će uslov biti održavanje najmanje jedne trećine radnog vremena.

Drugi program ekonomske pomoći u zemlji, koji je započeo u maju, završit će se 31. oktobra.

U okviru ovog programa, za koji je izdvojeno oko 50 milijardi funti iz budžeta, uposlenicima se isplaćuje 80 posto plate, koja ne prelazi 2.500 funti, odnosno 2.740 eura.