Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač poručio je da netačne i zlonamjerne izjave da MUP preuzima migrante od Srbije i prevozi ih do Unsko-sanskog kantona dolaze od onih koji nisu uspjeli da se izbore sa migrantskom krizom i svakodnevno su izloženi kritikama građana da nisu pokazali dovoljno sposobnosti da drže ovu krizu pod kontrolom.

Lukač je istakao da se policija RS ne bavi prevozom migranata, niti su vozila policije za to namijenjena, posebno u vrijeme pandemije koronavirusa kada nije poznato zdravstveno stanje tih lica.

“Radimo u skladu sa zakonom da bi širom Republike Srpske stavili migrante pod kontrolu i da ih spriječimo da izvrše prekršaje ili krivična djela i ne dozvolimo da ugroze naše građane. To radimo vrlo uspješno”, rekao je Lukač.

On je naveo da je do sada u RS bilo dvadesetak prekršaja ili krivičnih djela, uglavnom lakše prirode, što znači da su migranti skoro potpuno pod kontrolom.

“Svakako da ima incidenata među njima, u njihovom kretanju i susretima, ali policija to vrlo brzo stavi pod kontrolu i sankcioniše”, rekao je Lukač.

On je nagalsio da će policija RS nastaviti da štiti građane i kada je riječ o borbi protiv organizovanog kriminaliteta svih oblika, tako i u zaštiti od migranata i onih koji bi među njima na bilo koji način ugrozili građane RS.