Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas u Beogradu da njegova zemlja uvijek aktivno sarađuje sa Srbijom u međunarodnim organizacijama, te da ne mijenja stav po pitanju teritorijalnog suvereniteta Srbije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Lukašenko je kazao da je Minsk i dalje spreman da podržava Srbiju na svim poljima.

Prema njegovim riječima, ako Bjelorusija u bilo kojoj oblasti može da učini za Srbiju, to će i uraditi.

“Sa druge strane, mi računamo na podršku Srbije u pitanjima bitnim za nas”, kazao je.

Lukašenko je dodao i da Bjelorusija podržava Sporazum Srbije sa Euroazijskom unijom, ali i da se odnosi sa poštovanjem prema želji da Srbija bude dio Evropske unije.

Predsjednik Bjelorusije je objasnio da će Srbija, koja je puna “pametnih i snalažljivih ljudi”, umjeti da se izbori sa ultimatumima ukoliko bude morala da bira između EU i Euroazijske unije.

“Ako budete dobili ultimatume, na vama je odluka, ali sam siguran da bi se ovo pitanje rješavalo samo na jedan način, vi ste pametni i snalažljivi ljudi, ako je bolje za vas da sarađujete sa Evropskom unijom, vi ćete to uraditi, a ako je bolje sa Euroazijskom unijom, onda ćete ići na tu stranu”, dodao je.

On je objasnio i da je sudbina i Bjelorusije da “leti uz pomoć dva krila”.

“To je normalna odluka i morate imati dobre odnose sa vašim susjedima, kakvi god ti susedi bili”, dodao je.

Govoreći o vojsci, Lukašenko je naveo da je Srbiji potrebna mobilna i jaka vojska koja može da djeluje.

On je istakao značajan doprinos Vučića za razvoj dijaloga sa Bjelorusijom, jer da “nema njegovog napora, ne bismo imali današnji nivo odnosa dvije zemlje”, te dodao da se u temelju prijateljstvadvije zemlje i zajedničke budućnosti nalaze istorijske, duhovne i kulturne veze.

Lukašenko je kazao i da se Srbija podiže sa koljena, a poručio je i građanima Srbije da ne žure i da slušaju druge, ali, prije svega, svoju pamet, pa će Srbija postati zemlja koja cvjeta.

“U Bjelorusiji uvijek možete da računate na našu podršku na svim poljima i u svim pravcima”, dodao je.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da mu je velika čast da ugosti Lukašenka, jedinog svjetskog lidera koji je 1999. godine došao da podrži Srbiju tokom NATO bombardovanja.

Kako je naveo, sa Lukašenkom je imao dobre i plodonosne razgovore o gotovo u svim sferama društvenog života i povećanju saradnje dvije zemlje.

Vučić je u tom smislu najavio i dodatne reforme Vojske Srbije, kako bi ona bila još mobilnija i brža, ali istakao da to ne znači da će da se kupuje novo oružje.On je kazao i da i Srbija i Bjelorusija pripadaju zemljama koje se diče svojom samostalnošću.

“U tom smislu i Bjelorusija uvijek može da računa na podršku Srbije kao što smo mi uvijek znali da po pitanju Kosova i drugih pitanja možemo da očekujemo podršku Bejlorusije”, zaključio je.

Prethodno su potpisani Sporazum o izručenju između Srbije i Bjelorusije, Sporazum o naučnoj i tehnološkoj saradnji dvije zemlje, Protokol sa Mješovite komisije dvije zemlje za naučno-tehnološku saradnju, Program saradnje između dve vlade u oblasti obrazovanja, Memorandum o razumevanju o inovaciji, kao i Sporazum o saradnji akademija i umjetnosti dviju zemalja.