Broj korisnika Dječije javne kuhinje u Lukavcu, čije samo postojanje dovoljno govori o stanju u kojem se nalazimo, se konstantno povećava. Dok opstaju u najvećoj mjeri zahvaljujući humanim ljudima, ostaju i bez prostora. Ličnim sredstvima planiraju izgradnju objekta čiji početak je planiran u martu, a što najbolje oslikava stanje u državi.

U Dječijoj javnoj kuhinji, trenutno ima 300 korisnika, a još 150 je na čekanju.

No, pored teškog opstanka, dobili su i deložaciju iz prostorija koje su koristili pod zakup, pa su odlučili graditi vlastiti objekat.

SELMA ZUKIĆ, predsjednica Udruženja altruista“ “Ruke prijateljstva” Lukavac

„Pokušavali smo preko opštine da nam daju građevinskog materijala ili nešto da dobijemo, aplicirali smo, međutim tu nismo prošli.“

Kada apeli za pomoć nisu urodili plodom, iz Udruženja altrusta odlučili su se na nesvakidašnje korake.

SELMA ZUKIĆ, predsjednica Udruženja altruista“ “Ruke prijateljstva” Lukavac

„Predložila sam da ja kupim zemljište i da svojim ličnim sredstvima, prodala sam stan u Sarajevu, i da napravimo tu Dječiju javnu kuhinju da se više ne mučimo.“

No, tu nije kraj, kaže Selma. Budući da će se graditi manji objekat od 30 kvadarata, tražili su od Općine da otkupe barem još 10 kvadrata za magacin, ali ni od toga ništa. Navode da su im smanjena i sredstva iz općinskog budžeta.

Kontaktirali smo i načelnika Lukavca Edina Delića za komentar. Telefonom nam je kratko kazao da nije tačno da su sredstva smanjena, samo je naziv kategorije promijenjen, te da o planovima za izgradnju ne zna ništa.

U posjedu imamo dokumente koji potvrđuju suprotno. Navedeno je da su sredstva iz Budžeta, koja su iznosila 20.000 maraka godišnje, sada 17.000, te upućeni zahtjevi za pomoć u izgradnji. Kada uzmemo u obzir i dječiji dodatak od 25 maraka mjesečno u Kantonu i ograničenje budžeta, postavlja se pitanje ko će zaštititi najosjetljivije kategorije kojih je sve više?

ESAD DŽIDIĆ, minstar za rad, socijalnu politiku i povratak TK

„Imamo 6423 korisnika. To je ogroman broj korisnika. Imamo uvećani dodatak i broj tih korisnika je 1423. Znači imamo ukupno gotovo 8.000 korisnika prava na dječiji dodatak.“

ERVIN SEJDINOVIĆ, sociolog

„To više nije ni društveni problem, jer je on nama poznat, mi znamo njegove uzroke, posljedice, manifestacije.To su društvene devijacije koje se rješavaju multidimenzionalnim pristupom.“

A hoće li se rješavati, ili ćemo nastaviti brojati ugrožene koji ovise od humanosti svojih sugrađana?

Ukoliko se problemi ne budu efikasno rješavali, stvaraće se samo nove nepravde i novim generacijama ostaviti u nasljedstvo društvo bez perspektive.