Ovogodišnji budžet Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini iznosi 40 miliona evra, od čega će 60 odsto biti utrošeno na migrante, odnosno njihove potrebe i pomoć BiH u borbi s migrantskom krizom, izjavila je gostujući u Dnevniku 2 BHRT-a šefica IOM-a u BiH Laura Lungaroti.

Prema njenim riječima, IOM ima brojne novčane izdatke u odgovoru na potrebe migranata u pet migrantskih centara.

“Mi direktnu humanitarnu pomoć pružamo kroz nekoliko obroka dnevno, medicinsku pomoć, te upućivanje najranjivijih slučajeva, izuzetno je skupo izdržavati tu strukruru”, navela je Lungaroti.

Kako je rekla, IOM u prvom redu odgovara poreznim obveznicima, kojima redovno šalje izvještaje o utrošku novca.

“Mi odgovaramo poreznim obveznicima u prvom redu, jer primamo grantove Evropske unije, američke Vlade, brojnih država članica EU, svaka dva mjeseca podnosimo izvještaje kako svoje resurse trošimo”, istakla je Lungaroti.

Ona je navela da se 40 odsto sredstava IOM-a izdvaja i za društvenu koheziju, odnosno brojne aktivnosti koje IOM sprovodi u BiH.

“Mi smo došli do više od 20.000 mladih u više od 80 zajednica u projektima angažovanja mladih, mi podržavamo građane BiH koji žive u inostranstvu, pomažemo im da se vrate u BiH…”, rekla je Lungaroti.

Dodala je kako smatra da vlast u BiH i društvo moraju imati jedinstven pristup i dati kolektivni odgovor na migrantsku krizu, a sve s ciljem rješavanja ovog problema.